Ruimte voor rijping

KAM is veel meer dan een aanbieder van programma’s. Ons doel is om inzichten en opvattingen over kamermuziek te integreren tot een nieuwe benadering. Dit doen we door topmusici uit binnen- en buitenland bij elkaar te brengen en samen een programma te laten ontwikkelen. In het Muziekgebouw aan ’t IJ als laboratorium leggen ze internationale relaties. Ze inspireren en bevragen elkaar en kunnen hun performance daardoor naar een hoger plan tillen. Ook treden ze buiten de kaders van de discipline muziek.

Dit leidt tot innovatieve programma’s en een bijzonder contact met het publiek. Liefhebbers van kamermuziek worden meegenomen op avontuur door de musici en krijgen een nieuwe kijk op het oeuvre en de boodschap van de muziek. Deze aanpak en de samenwerking tussen de bijzondere talenten maakt KAMconcerten tot de belangrijkste showcase van de kamermuziek van nu.

KAMdynamo als laboratorium

Om deze inspirerende samensmelting mogelijk te maken, hebben we de KAMdynamo geopend. In dit laboratorium kunnen musici een antwoord vinden op wat vernieuwing in de kamermuziek kan zijn. Ze nemen een time-out van hun drukke bestaan om onbelemmerd samen het proces in te gaan van het creëren van een programma. Zeven dagen lang kunnen ze hier aan schaven en op reflecteren. De KAMdynamo is dus een katalysator van muzikale ontwikkelingen.

Topmusici aan het werk

KAM scout jonge professionals of ensembles die hun sporen hebben verdiend in de eerste fase van hun carrière. Per seizoen krijgen 4 tot 8 vaste musici ruimte en een podium om breder te denken, risico’s te nemen en gedurfde stappen te zetten waardoor ze kamermuziek in deze tijd kunnen blijven plaatsen. Dit zijn de ‘hoofdmusici’ met wie KAM een driejarige samenwerking aangaat. Zij nodigen gastmusici uit als onderdeel van hun programma en als katalysator voor muzikale verdieping.

De musici brainstormen en repeteren en brengen uiteindelijk hun programma ten uitvoer in het Muziekgebouw aan ’t IJ, TivoliVredenburg en andere zalen. Dit hele proces is toegankelijk voor het publiek, bijvoorbeeld door middel van (documentaire)film, openbare repetities, webcasts van klassieke zenders en andere online media.

Ook buiten het concertpodium

De uitvoering beperkt zich niet tot het concertpodium, maar strekt zich uit tot daarachter: namelijk in de dialoog met de zaken- en bestuurswereld. Aan elk concert in de serie is een concert op Nyenrode Business University gekoppeld, gevolgd door een lunch van de musici samen met een geselecteerde groep Nyenrode-studenten. Hiermee smeedt KAMconcerten banden tussen twee werelden die elkaar veel te vertellen hebben.