De kunst van speelsheid ontrafeld

Daria van den Bercken, Frank Braley en Bas Heijne ontrafelen de kunst van speelsheid:
“Mozart was de meester van de lichtheid”

AMSTERDAM 9/1/2017 | Pianiste Daria van den Bercken onrafelt woensdagavond 25 januari 2017 in haar nieuwe programma in Muziekgebouw aan ’t IJ de kunst van speelsheid. Samen met de fameuze Franse pianist Frank Braley en de kersverse P.C. Hooftprijs-winnaar Bas Heijne brengt zij Playing Mozart, deel twee van haar Mozart-trilogie.

Het concert omvat meer dan louter muziek. Schrijver/columnist Bas Heijne vertelt hoe je in een tijd van spanningen en polarisatie speelsheid en lichtheid in je bestaan kunt bewaren, en over de rol die klassieke muziek en in het bijzonder Mozart daarbij kunnen spelen. Hij noemt Mozart ‘de meester van de lichtheid’.

“Het wordt een avond vol contrasten”, blikt Daria van den Bercken vooruit. “Tussen de componist en zijn stukken, tussen spreken en spelen, tussen bewegen en stilstaan. Er wordt een dans van piano’s opgevoerd en ook zal er een videoregistratie worden getoond van mijn experiment Dansen op Mozart, eind vorig jaar in TivoliVredenburg. Ik vroeg me af: kun je spontaal dansen op muziek van Mozart? We gaan het zien tijdens tijdens het concert.” Op het programma staat ook de wereldpremière van nieuwe variaties van David Dramm op de Fandango van Padre Antonio Soler.
*alleen op 25 en 26 januari