Topmusici op Nyenrode: Olga Pashchenko

Koetshuis, Kasteel Nyenrode, Breukelen

“Wat een persoonlijkheid, wat een pianistisch raspaardje.” — Biëlla Lutmer in De Volkskrant

De Russische pianiste Olga Pashchenko behoort dankzij haar veelzijdigheid, fabelachtige techniek en gepassioneerde spel tot één van de spannendste pianisten van de jonge generatie. Ze speelt een breed repertoire op diverse toetsinstrumenten, van Bach op klavecimbel, Beethoven op historische piano, tot Ligeti op moderne Steinway. Tijdens deze uitvoering speelt ze een programma met sonates van Beethoven.

Olga studeerde fortepiano bij o.a. Alexei Lubimov, klavecimbel bij Olga Martinova en orgel bij Alexei Schmitov. Na haar studie in Rusland volgde zij een postgraduate in fortepiano en klavecimbel bij Richard Egarr, die ze beide ‘cum laude’ afsloot. Sinds september 2017 is zij hoofdvakdocent fortepiano aan het Conservatorium van Amsterdam. Recente hoogtepunten uit haar solo-carrière zijn haar debuut in het Cité de la Musique in Parijs, een residency bij het Oudemuziekfestival Utrecht en optredens in de Maggio Musicale Florence, de serie Young Interpreters in Madrid, het Festival Musiq’3 in Brussel en het Festival Simiane la Rotonde en het Festival de Sablé in Frankrijk. Olga treedt ook op als orkest-solist, zoals onlangs met het Orkest van de 18-de eeuw, de Meininger Hofkapelle, MusicAeterna Perm o.l.v. Teodor Currentzis en Collegium 1704 o.l.v. Vaclav Luks. Sinds 2012 is Olga ‘Hausmusikerin’ bij het Beethovenhaus in Bonn.Tot de indrukwekkende palmares van Olga Pashchenko behoren prijzen op o.a. het Festival Romantische Muziek in Moskou, het Internationale Pianoconcours van Karinthië, het eerste Internationale Fortepianoconcours Kremsegg en het Internationale Hans-von-Bülow-concours (inclusief de Chopin-prijs).

Haar eerste cd ‘Transitions’, met werken voor fortepiano van Dussek, Mendelssohn en Beethoven werd o.a. bekroond met een ‘10’ in het blad Luister. Het label Alpha bracht twee Beethoven-cd’s uit met “Variations” en de sonates Appassionata, Les Adieux en Waldstein. Daarnaast maakte Olga opnamen met Alexei Lubimov en het Finnish Baroque Orchestra en met de pianist Alexander Melnikov in de werken voor piano vierhandig van Claude Debussy.

Serie ‘Topmusici op Nyenrode’
Het Koetshuis opent haar deuren voor de zondagmiddagconcerten met een nieuw seizoen van vier programma’s met o.a. jong talent uit het Koninklijk Concertgebouworkest, Russische (forte)pianist Olga Pashchenko, Goldbergvariaties van Bach door het Rubens Consort en harpistes en zangeres van het Duo Bilitis met een programma over de liefde in ‘Romeo & Juliette’. Combineer het concert met een wandeling over het landgoed of een rondleiding op het kasteel.

Aanvang wandeling/rondleiding 14.00. Info over rondleiding volgt.