Clouds

Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Van aards naar onaards: wat zit daar tussen? Het Amatis Trio gaat hier samen met lichtkunstenaar Vladimir Grafov naar op zoek in het programma Clouds. Muziek en lichtontwerp voeren het publiek op een wolk door Nuages Gris van Liszt en Quatuor pour la fin du temps van Messiaen. De lichtkunst voegt een visuele dimensie toe als in een gesamtkunstwerk: de melancholische connotatie van de eerste deel, met Nuages Gris als leidraad, uit zich in een spel van wit licht en schaduw. In de tweede deel, met Quatuor pour la fin du temps, transformeert het Muziekgebouw in een toneel van licht en klank dat het publiek onderdompelt in de intensiteit en diepgang van dit meesterwerk van Messiaen. Na afloop van het concert zweeft u gedachteloos ergens tussen hemel en aarde… Wel thuis!

Het in 2014 opgerichte Amatis Piano Trio verwierf in zeer korte tijd een naam binnen de kamermuziek, dankzij fantastisch spel en zeer goed gekozen programma’s. Deze avond spelen zij in diverse bezettingen Nuages Gris van Liszt. Aan het slot komt het volledige pianotrio samen met klarinettist Ib Hausmann voor Messiaens aangrijpende Quatuor pour la fin du temps.

Het Amatis Piano Trio ontstond toen de Duitse violiste Lea Hausmann en de Engelse cellist Samuel Shepherd de Chinees-Nederlandse pianist Mengjie Han vroegen mee te doen aan het Grachtenfestivalconcours. Het trio won en is inmiddels al meer internationale concourswinsten en deelnames aan de Dutch Classical Talent Award verder. Te midden van hun internationale tournee doen ze gelukkig ook het Muziekgebouw aan. Een trio om in de gaten te houden.

Voor het concert gaat journaliste en schrijfster Persis Bekkering in gesprek met de makers over het programma. Aanvang 19:30 in de Grote Zaal

Uitvoerenden

Amatis Piano Trio:

Lea Hausmann viool
Samuel Shepherd cello
Mengjie Han piano

Ib Hausmann klarinet

Vladimir Grafov light design

Josephine Bode eindregie

Programma

Franz Liszt Nuages Gris
Arthur Honegger Sonatina voor klarinet en piano
Karol Szymanowski Mythes op. 30
Nadia Boulanger Trois Pièces voor cello en piano
Olivier Messiaen Quatuor pour la fin du temps